"זום" זה שם ממש מתאים לאפליקצית וידאו, אבל זה רק במקרה

אז כמה שיחות ZOOM כבר עשיתם היום?

אין ספק שאחת המרוויחות הגדולות ממשבר הקורונה היא חברת שיחות הוידאו ZOOM. בכל פרמטר רלוונטי שמתסכלים עליו – החברה צמחה באופן מהיר ומרשים.

מספר המשתמשים באפליקציה צמח במהירות מכמה עשרות מיליונים לפני תחילת השנה ל- 200 מיליון בחודש מרץ, 300 מיליון באפריל וממשיך לעלות. עשרות אלפי ארגונים, בתי ספר וחברות פרטיות העדיפו אותה על פני מתחרות מפורסמות יותר כמו סקייפ, Microsoft Teams או Webex.

מחיר המניה של החברה עלה אף הוא במקביל מ- 70 דולר ל- 150 דולר, מה שמייצג שווי שוק של בערך 42 מיליארד דולר. לא רע.

 

אפשר לכתוב פוסט שלם רק על זום, למה היא תפסה יותר מאשר המתחרות ואיך פתאום שיחת וידאו הפכה ממשהו שקיים בעיקר בתוך חברות מסחריות לצורת תקשורת מרכזית עם סבא וסבתא. אבל אנחנו בלוג שאמור להפתיע, אז אותי הפתיע השבוע משתתף בקבוצת ZOOM שבה העברתי שיעור ששאל אותי: "השם ZOOM זה בגלל שזה וידאו, נכון?"

לא ידעתי, אז בדקתי והתשובה היא "לא!". זה פשוט יצא להם טוב. אז הנה כמה סיפורים מעניינים על המקור לשמות של חברות טכנולוגיה בולטות. ברובן השם המוכר לנו היום הוא לא ההצעה המקורית של היזם…

Zoom

החברה הוקמה בשנת 2011 בשם הפחות אטרקטיבי Saasbee. רק שנה לאחר מכן שינתה החברה את שמה ל- Zoom. מי שהציע את השם הקצר והממוקד היה ג'ים שיינמן, שותף מייסד בקרן Maven ובן דוד של אחד המשקיעים הראשונים בחברה.

מקור השם הוא בספר ששיינמן נהג לקרוא לילדיו, Zoom City. הוא סיפר שאהב את הספר לא פחות מילדיו וקיווה להשתמש בו יום אחד לחברה המושלמת שמייצגת גם היא ערכים כמו יצירתיות, חיפוש, אושר ואמון. אחרי ש"שמר" אותו במשך זמן רב, הוא הציע אותו לאריק יואן, המייסד של Zoom, ומכאן הכל היסטוריה.

העובדה שמדובר במוצר שמאפשר תקשורת ויזואלית בין אנשים היא התאמה מושלמת, אבל היתה גם אפשרות שנמצא את השם על אפליקציה אחרת…

Intel

החברה החלה את דרכה ב- 1968 תחת השם NM Electronics. האותיות NM הן ראשי התיבות של שמות שני המייסדים, רוברט נויס וגורדון מור. כן, זה אותו מור מ"חוק מור" (אם לא מכירים – חפשו ותגלו שאתם כן מכירים…).

למעשה, מור ונויס רצו לקרוא לחברה שלהם Moore-Noyce אבל הבעיה היא שלשם הזה יש צליל דומה מדי ל- More Noise, עוד רעש, וזה לא ממש מתאים לחברה שעוסקת באלקטרוניקה.

רק בשלב מאוחר יותר שונה שם החברה ל- Intel, שהוא בעצם קיצור של Integrated Electronics. לצורך כך הם רכשו את הזכויות על השם מחברת המלונות Intelco, שבוודאי מצטערת על כך עד היום.

Apple

יש הרבה אגדות אורבניות על הסיבה לבחירה של סטיב ג'ובס וסטיב ווזניאק בתפוח בתור השם (והלוגו) של החברה שהקימו בשנת 1976. האם זה קשור לכך שהתפוח מזוהה עם פרי עץ הדעת? האם הם רצו שהשם שלהם יהיה ממוקם לפני Atari בספר הטלפונים? האם סטיב ג'ובס היה צריך להחליט על שם עד לשעה 17:00 ביום רישום החברה ולא היו הצעות אחרות?

למעשה לא צריך לנחש. שניהם סיפרו על הסיבה בספרי הזכרונות שלהם. ג'ובס היה באותה עת בדיאטת פירות, וחזר מביקור ממושך בחווה שבה גידלו תפוחים. בנסיעה המשותפת הוא הציע את השם Apple Computer. השם נראה להם יצירתי ובולט בהשוואה לשמות ה"טכניים" של חברות המחשבים האחרות, ולמרות שחיפשו שמות טכנולוגיים יותר – שום דבר לא השביע את רצונם והם נותרו עם התפוח.

הדאגה היחידה של ווזניאק נבעה מכך שהשם אפל כבר היה מזוהה עם מותג התקליטים AppleRecords שהיה בעלות הביטלס. חברת התקליטים אכן ניהלה מספר קרבות משפטיים מול אפל במשך שנים, אבל ב- 2006 פסק בית המשפט סופית לטובת החברה של ג'ובס ווזניאק, כך שנראה שהביס שהם לקחו לא היה גדול מדי.

Uber

באובר אוהבים לספר שענקית ההסעות מסן פרנסיסקו נוסדה ב- 2009 לאחר ששני השותפים, טרוויס קלניק וגארט קמפ, נקלעו לסערה בפריז ולא הצליחו להשיג מונית. הם חשבו מה היה קורה אילו יכלו פשוט להזמין הסעה מהמכשיר הנייד, והתגלגלו משם.

השם המקורי של החברה היה UberCab. מקור השם הוא במילה הגרמנית  Über, שמשמעותה "מעל ומעבר".

כמה חודשים לאחר מכן הם הורידו את הסיומת Cab, לאחר תלונות מצד רשות התחבורה בסן פרנסיסקו, שטענה כי כי הם אינם חברת מוניות רגילה. 3 מיליון נהגים ו- 75 מיליון לקוחות מוכיחים שהם צדקו…

Cisco

ענקית התקשורת, החומרה והתוכנה שנדמה כאילו היתה כאן תמיד נוסדה רק ב- 1984 בסן חוזה, על ידי שני מומחי המחשבים שעבדו באוניברסיטת סטנפורד. ליאונרד בוזאק וסנדי לרנר.

השם סיסקו הוא פשוט קיצור של שם העיר סו-פרנסיסקו, ואין מאחוריו ראשי תיבות, למרות שבמהלך השנים הומצאו כמה גרסאות משעשעות כדי להצדיק את רצף האותיות החלקי. זו גם הסיבה שבחברה הקפידו בעבר לכתוב את השם בתצורה cisco ללא אות גדולה.

ואם מישהו פספס במקרה – הלוגו של החברה מייצג את גשר הזהב בסן פרנסיסקו. מומלץ בחום לבקר שם ולעשות תצפית על יוניקורנים.

Amazon

ג'ף בזוס, המנכ"ל האגדי של אמזון ידע בדיוק איך הוא רוצה לקרוא לחברה שלו: Cadabra, כמו ב"אברה קדברה" של הקוסמים. הוא התקשר לעורך הדין שלו כדי לספר לו את זה, אבל עורך הדין שמע בטעות Cadaver (גופה…). בזוס הבין שצריך שם אחר.

ההצעה הבאה היתה Relentless – חסר מנוחה – שם שיביא לידי ביטוי את אחד העקרונות החשובים ביותר של החבר, האובססיה כלפי הלקוחות. הוא אפילו קנה את שם האתר, אבל השם נשמע קצת מאיים אז הוא המשיך לחפש. למעשה עד היום אם תיכנסו לאתר www.relentless.com אתם תנותבו לאתר של אמזון. אתם מוזמנים לנסות אותו, כמו גם את האתרים awake.com או www.browse.com, שגם אותם בזוס קנה.

אז איך הוא הגיע לאמזון? הוא חיפש שם שמתחיל באות A, כי באותם שנים כמות האתרים היתה קטנה והוא רצה להופיע בראש רשימת האתרים. הוא אפילו השתעשע בלקרוא לחברה Aard כדי להיות ממש ראשון. בסוף הוא הלך על אמזון, כרמז לכך שהאתר יהיה שופע במוצרים כמו שהאמזונס נחשב לנהר הכי ארוך ושופע מיני חיות וצמחים בעולם.

Huwawei

חברת התקשורת הסינית שמעסיקה כמעט 200,000 עובדים כיכבה בכותרות בשנים האחרונות, ולא תמיד בנסיבות חיוביות בעיניים מערביות. ב- 2018 היא עקפה את אפל והפכה ליצרנית המכשירים הסלולריים השניה בעולם אחרי סמסונג; בסוף אותה שנה עצרו הקנדים לבקשת ארה"ב בכירה בחברה (ובתו של המנכ"ל) בחשד לעבירות של הפרת העיצומים על איראן וגניבת סודות מסחריים; החברה גם עוררה ויכוחים רבים באירופה, ארצות הברית ואוסטרליה בגלל קשרים אפשריים שלה לממשל בסין והחשש ממעורבות שלה בפריסת דור 5 במדינות אלו.

אז שם החברה הוא בטח משהו כמו "שערוריה", לא? אז זהו, שלא.

מייסד החברה והמנכ"ל, ריי ז'נגפיי, סיפר שכאשר חיפש שם לחברה הוא נתקל בכתובת על קיר שבה נכתב: "ZHONGUA YOUWEI", שמשמעותה סין נושאת הבטחה. את שם החברה שנגזר מהם ניתן לתרגם כ"הישג סיני" או "הישג אדיר", לפי העיתון "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט".

Wix

הסיפור על השם של החברה שהמשרדים שלה נמצאים על חוף תל אביב מתחיל באותו מקום בדיוק. שלושת המייסדים, אבישי אברהמי, נדב אברהמי וגיורא קפלן, עבדו בכלל על סטארטאפ אחר ורצו לבנות עבורו אתר, אבל נתקלו בלא מעט קשיים. הם ישבו על החוף ודיברו ביניהם, והחליטו להקים פלטפורמה שתעזור לכל מי שרוצה להקים אתר לעשות את זה בקלות.

לגבי השם – אין משמעות אמיתית למילה וויקס. הם פשוט חיפשו שם פשוט וקליט והיו להם שתי דרישות: שהשם יהיה בן שלוש אותיות בלבד, ושיתחיל באות W.

אגב, אם חשבתם על Wow בתור השם שהכי מתאים לדרישות שלהם, השם כבר תפוס על ידי המשחק World of Warcraft

Adobe

רובנו מכירים את חברת התוכנה הותיקה Adobe בגלל פורמט pdf שלה לקבצים ותוכנת Acrobat לעריכה של קבצים מסוג זה או תוכנת פוטושופ שלה. אבל מה זה בכלל אדובי?

מילולית, משמעות המילה Adobe באנגלית הוא "לבנת בוץ" – חומר בניה שעשוי מאדמה וחומרים אורגניים ונפוץ במקומות רבם ברחבי העולם. מקור המילה הוא במצרים העתיקה, ומשם היא התגלגלה לשפות נוספות המזרח התיכון, כולל לערבית בת ימינו – אלטוב (الطوب‎).

ערוץ אדובי, לוס אלטוס, קליפורניה

יופי, איך זה קשור לתוכנה? זה לא. פשוט Adobe creek הוא שם של ערוץ נחל קטן יחסית שנמצא לא רחוק מהבית של שני מייסדי החברה בקליפורניה. תסתכלו בתמונה ותבינו שכנראה יש קשר לבוץ.

Samsung

לא, לא התבלבלתי. אני יודע שאתם מכירים לוגו אחר של סמסונג, זה עם האליפסה הכחולה. הענין הוא שמהלוגו החדש קשה להבין למה קוראים לחברה סמסונג.

בקוריאנית, הביטוי סמסונג פירושו "שלושה כוכבים". מי שבחר את השם הוא מייסד החברה, לי ביונג צ'ול, שרצה להצהיר בכך שהחברה שלו תהיה חזקה ונצחית כמו הכוכבים בשמים.

הלוגו שאתם רואים למעלה הוא זה ששירת את החברה מאז הקמתה ב- 1969 ולמשך עשר שנים. בלוגו שהחליף אותו עדין הופיעו שלושת הכוכבים אבל מאז 1993 הלוגו של החברה הוא כנראה מספיק חזק ונצחי בפני עצמו כדי לספר את הסיפור.

עכשיו כל מה שנשאר לשאול הוא מה המקור לשם "אלסא יזמות צעירה" ומה זה אלסא – יאללה תענו בתגובות.

עד כאן להפעם.