podfasting – מעבר מהיר מפה לאוזן

שוק הפודקאסטינג העולמי גועש. כמות האנשים שמאזינים לפודקאסטים עולה בקצב גבוה מדי שנה, וכך גם כמות היוצרים וכמות התכנים. בסקרים עדכניים שנערכו בארצות הברית עלה ש- 50% מהבתים הם "אוהבי פודקאסטים", ואפילו ש- 48% מהמאזינים הם צעירים בגילאי 12-34 (הרבה יותר ממשקלם באוכלוסיה – 37%).

ואם הכמות היא פרמטר חשוב – חכו שתראו את השחקנים. המסתערת הטריה על שוק הפודקאסטים היא אמזון. אחרי שנים שבהם שלטו בזירה ספוטיפי ואפל, החליטה אמזון לשפוך כספים רבים על רכישה של תכנים חדשים ונסיונות להשתלט על השוק.

נזכיר שרק בשנה שעברה החליטו גם פייסבוק, לינקדאין וטוויטר להרחיב את הפעילות שלהן בתחום. המגמה הזו מסתדרת מצוין עם הרבה מאד שינויים בעולם התכנים ברשת – החל מתכני גולשים ברשתות החברתיות, דרך ההתפתחות של הספרים הדיגיטליים להרבה יותר מאשר טקסט מקוון ועד השקעות הענק בפלטפורמות הסטרימינג.

אז מה עושים כשיש כל כך הרבה פודקאסטים ואין מספיק זמן? אחת הדרכים להספיק היא פשוט לשמוע מהר יותר.לא סתם podcast אלא podfast. התופעה היא אמנם ותיקה, אבל את המונח המוצלח הזה טבעה ב- 2017 דורי שפריר, כדי לתאר את אותם מיטיבי-שמע שמנסים לנצל טוב יותר את הזמן שהם מקדישים לשמיעת התכנים האהובים עליהם. בכל זאת, הקיצוניים שבהם מאזינים לפעמים ל- 50 תכניות בשבוע…

כמה מהר אפשר לשמוע? תלוי.

קצב דיבור אנושי רגיל נע סביב 150-200 מילים. הענין הוא שהמוח האנושי מסוגל לעבד שפה בקצב גבוה הרבה יותר – אפילו 400 מילים בדקה. זה אומר שאפשר לשמוע במהירות כפולה כמעט כל פודקאסט, אבל יש גם שונות גדולה בין בני אדם ובין פודקאסטים ברמת מורכבות שונה, כמו שמעידים גם אנשים שהתנסו בכך וגם מחקרים בנושא, בעיקר של אורי חסון, שחוקר במעבדה שלו בפרינסטון את תגובות המוח לאירועים אמיתיים שונים.

אם תקשיבו לפודקאסט במהירות פי 1.25 – כנראה שתבינו את כולו (ויש שאומרים שהחווייה אפילו מהנה יותר).

האזנה במהירות 1.5 היא עדין אפשרית ברוב המקרים, אחרי תקופת הסתגלות קצרה.

במהירות פי 2 מהמהירות הרגילה, גם אחרי תקופת הסתגלות, אני הרגשתי שאני חייב להיות מרוכז כדי לא לפספס מילים, ובעיקר כדי לא לפספס את הקונטקסט, במיוחד בפודקאסטים על נושאים לא-מוכרים. אה, כן, זה גם קצת מוציא את הכיף מההאזנה לפודקאסט.

יש גם אפליקציות שמאפשרות להאזין לפודקאסטים במהירויות גדולות יותר – אבל זה כבר באמת למשקיענים שאין להם זמן. במאמר הזה מקס דויטש מסביר מדוע פיתח את האפליקציה Rightspeed שמאפשרת אפילו להאזין במהירות גבוהה עד פי 10…

אבל רוב האפליקציות והאתרים שמיועדים לתכני שמע / וידאו מבינים את המגבלות האנושיות (וגם יש להם אינטרס שתישארו בפלטפורמה כמה שיותר זמן), ולכן האפשרויות שהם מציעים הן עד פי 2 מהמהירות המקורית. הנה תראו:

לא יודע מה אתכם, אבל אותי מאד מעניין לבדוק אם יש קשר ברור יותר בין התוכן שמאזינים לו לבין המהירות שאפשר להגיע אליה, או עד כמה ניתן לשפר מיומנות כזו בגילאים צעירים. אני עובד עכשיו על שיתוף פעולה עם אחרים כדי לבדוק את זה – עדכונים בהקדם, אני מקווה.

אגב, לטובת ההשוואה של שמיעה לעומת קריאה: מקובל לחשוב שקצב קריאה של אדם אינטליגנט הוא 270-300 מילים לדקה, ושהעין האנושית לא מסוגלת מבחינה פיזיולוגית לסרוק יותר מ- 500 מילים בדקה, ובכל זאת יש טכנולוגיות שאפילו ה- BBC טוען שהן יכולות לשפר משמעותית את קצב הקריאה – תראו את ההדגמה כאן ואפילו כמה שנים קודם לכן כאן.

ואם אתם מעוניינים להבין אילו עוד השלכות יש לכניסה של השחקניות הגדולות לעולם הפודקאסטים, שווה להאזין לפודקאסט (אלא מה) של ד"ר יובל דרור ברשת "עושים היסטוריה" בנושא.

עד כאן להפעם.